WOW en de gemeente proberen in gemeenschappelijk overleg, zoveel mogelijk voetwegen open te stellen. Er is veel kritiek over het betonneren van Herent, WOW is zich hier wel degelijk van bewust . Wij investeren onze tijd in dossiers opmaken, in wetgevingen, in overleg met de gemeente, en indien nodig financieel wanneer juridische stappen dienen te worden genomen. Het doet pijn als we dan bemerken, dat het 'weinige' wat we voor u en uw omgeving al bereikt hebben, te zien vernietigd worden. We vragen om respect van de infrastructuur van de gemeentewegen.
Blijf op de gemeentewegen/voet- of trage wegen. Veel van deze wegen palen aan de achterzijde van tuinen en het is niet de bedoeling de rust en/of de privacy van de bewoners, te verstoren.
Laat geen vuilnis achter. Langs gemeentewegen* staan geen vuilnisbakken. Neem je afval dan gewoon mee terug naar huis of deponeer het in de gemeentelijke vuilnisbakjes langsheen de straten. De natuur is geen plaats om afval te dumpen. Toch belandt er veel zwerfvuil op gemeentewegen*. Een grote bron van ergernis voor natuurliefhebbers, maar ook voor de arbeiders die het moeten opruimen – vaak met hulp van gespecialiseerde bedrijven en vrijwilligers.
Neem een zakje mee als uw dier zijn of haar behoefte doet.
U bent met uw huisdier op pad. Honden moeten dus altijd aan de lijn zijn. Zelfs als u hem onder controle heeft - een snel vluchtend dier kan nog steeds een ongewenste achtervolging veroorzaken. Dit kan gebeuren doordat het diertje opschrikt van een plots geluid. Loopt je hond in zo’n geval bijvoorbeeld een kind, ouder persoon omver of bijt hij een andere wandelaar, dan ben je als eigenaar van het dier aansprakelijk voor de schade.
Gooi geen glas op een gemeenteweg*, zon op glas kan brand veroorzaken en meewandelende huisdieren verwonden.
Gooi geen brandende sigaretten op gemeentewegen*. Bij droog weer ontvlamt zoiets in geen tijd.
Rijdt u met de fiets of mountainbike op of via gemeentewegen*: pas dan uw snelheid aan zodat u altijd de controle behoudt.
Neem uw mobiele telefoon mee, zodat u altijd iemand kunt bellen wanneer u iets overkomt.
Ga je wandelen als het donker is of bij slecht weer? Zorg er dan voor dat je zelf goed kan zien en dat anderen jou goed zien. Draag goed zichtbare kleding en accessoires zoals een fluovestje, een reflecterende armband, led-strips voor aan je schoenen of rugzak, sportkleding met reflecterende strips enz.
Hoe wakker je de betrokkenheid bij kinderen aan en maak je van hen spontane natuurvrienden? Vestig hun aandacht tijdens de wandeling op mierenhopen, vogelnesten, bijennesten, vlinders, vossen, herten, eekhoorntjes, de dieren in de weide van een aanpalende boerderij. Vertel hen waarom mensen vroeger ‘voetwegen’ gebruikten en wat het belang ervan is vandaag. Tijdens de wandeling kun je je kinderen uitleggen waarom jullie het afval oprapen en waarom het belangrijk is respect te hebben voor de natuur. Laat je kinderen een digitaal fototoestel gebruiken. Stel ze voor om kiekjes te maken van bloemen, insecten en andere discrete bewoners van de gemeentewegen*. Het nemen van foto’s is een uitstekende manier om hun observatievermogen te ontwikkelen. De natuur ondervinden is de eerste stap om er respect voor te leren hebben. Oog in oog staan met zijn angsten, zich verwonderen, voelen, ruiken, zich vuilmaken zijn allemaal ervaringen die je kind zullen toelaten een relatie op te bouwen met de natuur die hen zin zal geven er terug te keren!
Met een beetje heroverweging en een goede planning kunnen we de gemeentewegen* netjes, veilig en aangenaam houden voor de bezoekers ervan, maar ook voor de bewoners die langs een gemeenteweg wonen. Met zorgvuldig en attent gedrag draagt u bij aan het behoud van de gemeentewegen* als recreatief en een onmisbaar en alternatief mobiliteitsnetwerk.
*gemeentewegen/voet- of trage wegen