Memorandum van de gezamenlijke verenigingen WOW 3020 Natuurpunt Herent Beweging.net Herent en de Fietsersbond Herent
Als politieke partijen het einde van hun legislatuur naderen, kunnen verenigingen of organisaties een stuk indienen met de bedoeling iets in herinnering te brengen, meer nog, iets te berde brengen met de bedoeling dat het in de politieke programmapunten wordt opgenomen. Men hoopt hierbij op een constructieve dialoog en samenwerking ten behoeve van de leefgemeenschap.
Trage wegen vervullen een cruciale rol in het verbinden van buurten, het stimuleren van duurzame mobiliteit en het bevorderen van een gezonde levensstijl. Wow3020, Natuurpunt, Beweging.net en de Fietsersbond Herent zijn fervente pleitbezorgers van deze alternatieve wegen en volgen de ontwikkelingen op de voet.
Het lokaal bestuur moet werk maken van de bestaande trage wegen en het streven naar uitbreiding van het netwerk, zodat inwoners kunnen genieten van veilige en aangename wandel- en fietsroutes m.a.w. een concreet tragewegenplan met precieze doelstellingen, acties, timing en budget.
Bij nieuwe ontwikkelingen (verkavelingen, bedrijvenzones, recreatiegebieden…) dienen waar nodig lasten opgelegd aan de ontwikkelaars om nieuwe trage wegen te voorzien of missing links te realiseren.
Veel trage wegen hebben een belangrijke cultuurhistorische, landschapsecologische en/of esthetische waarde en een functie/profiel als onverharde voetweg. Ze ontstonden uit een ver verleden omwille van:
• De handel
• Verplaatsingen tussen dorp en platteland
• Landbouw en veeteelt bij het vervoer van landbouwproducten, vee en andere goederen naar de markt
• Pelgrimsroutes waarbij gelovigen te voet reisden naar heilige plaatsen
• Transport in de industriële revolutie
Het beheer en het gebruik moet afgestemd worden op de draagkracht van deze paden en mag het authentiek karakter niet schaden. Deze paden vragen een specifieke aanpak: het beleid kan enkel gericht zijn op het open en toegankelijk houden van deze paden voor voetgangers (wandelaars, lopers). Een veralgemeende aanpak voor trage wegen is dus in deze niet aanvaardbaar.
Het toegankelijk maken voor niet gemotoriseerd wielverkeer (incl. rolstoelen en scootmobielen), ruiters mag het waardevol karakter niet aantasten en is voor deze paden van ondergeschikt belang.
Daar bovenop is het zo dat sommige paden een beperkte draagkracht hebben en niet zijn geschikt voor ruiters, niet-gemotoriseerd wielverkeer (incl. rolstoelen en scootmobielen) en hierdoor zorgen voor schade aan de paden waardoor ze onbruikbaar worden voor voetgangers. De toegankelijkheid moet in dat geval beperkt worden tot voetgangers en waar nodig moeten maatregelen genomen om andere gebruikers uit te sluiten.
De ‘missing links’ in het netwerk moet men aanpakken en daar waar nodig bestaande tracés opnieuw toegankelijk te maken en/of door nieuwe of alternatieve tracés te ontwikkelen.
Het is van essentieel belang dat trage wegen veilig zijn voor hun respectievelijke gebruikers. Investeringen in onderhoud en veiligheid zijn dus noodzakelijk. Waar trage wegen andere wegen kruisen, worden veilige oversteken voorzien met aangepaste signalisatie, snelheidsremmers en/of punctuele verlichting.
Alle bestaande publieke trage wegen moeten toegankelijk zijn en onderhouden worden. Dat betekent dat er actieve handhaving moet zijn bij onrechtmatige afsluitingen (nultolerantie) en dat het structureel onderhoud voorzien moet zijn (periodiek snoeien en maaien).
Wij pleiten voor een duurzaam beheer van trage wegen met aandacht voor het behoud van natuurlijke ecosystemen en biodiversiteit in de omgeving.
6 januari 2024
Deze aanbevelingen zullen aan alle politieke partijen in aanloop naar de verkiezingen voorgelegd worden. Het spreekt vanzelf dat elke vereniging een individueel memorandum heeft die gedetailleerder en meer is toegespitst op de belangen van hun vereniging.