De laatste jaren worden we geconfronteerd met de grenzen van het autogebruik. Denk maar aan files, onveilige situaties en milieuvervuiling. De roep naar meer en betere trage wegen klinkt steeds luider. Ze vormen een essentieel onderdeel van ons wegennet voor wie zich te voet of met de fiets wil verplaatsen.
De Werkgroep Open Wegen stelt zich tot doel om actief bij te dragen aan een toegankelijk, functioneel en fijnmazig netwerk van trage wegen in Herent, Winksele en Veltem-Beisem. Wij willen dit doen met respect voor natuur, eigenaars, beleidsmakers en alle belanghebbenden. Een contributie aan een gezonde en veilige samenleving. De vereniging werd opgericht op 18 mei 2021.
Wat biedt een netwerk van trage of gemeentewegen?
De mogelijkheid voor iedereen, om in een rustige omgeving een wandeling te maken, die toegankelijk en bereikbaar is
De sportieveling een gezondere looptraject aan te bieden
Voor de jeugd een veilig alternatief om zich te verplaatsen tussen school en thuis en /of buitenactiviteiten
Historisch erfgoed dat wordt bewaard
Wat stellen we vast?
de Corona crisis (2020-2021) de recreatie in de nabije omgeving van de burgers een sterke boost gaf en dat een lange termijn effect waarschijnlijk is;
er belangrijke demografische verschuivingen in Herent gebeuren (vb. sterke bevolkingstoename in het Molenveld Herent), met impact op de trage wegen infrastructuur;
er op heel wat plaatsen feitelijke, niet officiële wandelpaden ontstaan (olifantenpaden), vaak met spanningen tussen wandelaars, landbouwers, autoriteiten, ….. ;
het decreet gemeentewegen van 2019 de verantwoordelijkheid voor het beheer van de ‘buurtwegen’, nu gemeentewegen, legt bij het lokale bestuur. Er is de verplichting voor de gemeenteraad om een actief beleid te voeren;
een aantal juridische arresten de lokale autoriteiten onder druk zetten om stappen te nemen m.b.t. trage wegen;
heel wat officiële gemeentewegen zijn niet meer vrij toegankelijk zijn. Ze zijn overgroeid, omgeploegd, afgesloten of verwaarloosd. Een aantal van deze wegen zijn zeker relevant in het kader van een actief gemeentelijk wegenbeleid.
Wij vragen de Herentse politiek en de gemeentelijke administratie om
een actief en transparant beleid te voeren rond trage gemeentewegen. Wij willen hieraan constructief bijdragen.
deze relevante verborgen wegen te heropenen.
de toegankelijkheid en de kwaliteit van bestaande trage wegen te garanderen.
om goede historische of hedendaagse namen te gebruiken op wegenplannen en op straatnaamborden. W.o.w. wil hierin een ondersteunende taak.
Wij rekenen op u en willen helpen
Als werkgroep doen we appel op lokale initiatieven. Wij ondersteunen personen en groepen die een peter/meterschap opnemen om een verborgen weg te helpen openen of een gemeenteweg te verbeteren. Zij kunnen beroep doen op de expertise en ondersteuning van leden van de werkgroep. Wij hebben hierbij aandacht voor de gevoeligheden van alle belanghebbenden, eigenaars en beleidsmakers en streven bij voorkeur naar diplomatische en rationele oplossingen.
De werkgroep wil ook helpen om de trage wegen van onze gemeente beter bekend te maken bij het grote publiek. Een weg gebruiken is immers de beste vorm van onderhoud en een garantie tegen verwildering.
De werkgroep evalueert prioritaire projecten op basis van verkregen input, expertise van de leden, vroegere studies en de hierboven vermeldde criteria. Met meters/peters ijveren we dan samen om de toegankelijkheid van trage, verborgen wegen te bevorderen.
Op 1 september 2019 trad het nieuwe decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen in werking. Dit decreet heft de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen op en voorziet in een harmonisatie van de regelgeving met betrekking tot alle gemeentewegen.
Gemeentedecreet - vlaamse codex
Eerst en vooral verwijzen we naar het decreet houdende de gemeentewegen. Deze memorie begint met de problematiek te schetsen van de benaming, het dagelijks woordgebruik, de begrippen en het juridisch statuut van wegen. In deze tekst wordt uitgelegd waarom voetwegen, buurtwegen, enz. nu verouderde termen zijn en best niet meer gebruikt worden. Ze worden in het decreet niet gedefinieerd maar zijn natuurlijk nog altijd aanwezig in het dagelijks woordgebruik Al deze termen werden vervangen door de term gemeentewegen. De gemeentewegen die hoofdzakelijk bestemd zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer noemt men trage wegen.
Definities in het decreet zelf:
6° gemeenteweg: een openbare weg die onder het rechtstreekse en onmiddellijke beheer van de gemeente valt, ongeacht de eigenaar van de grond;
10° trage weg: een gemeenteweg die hoofdzakelijk bestemd is voor niet-gemotoriseerd verkeer
Over de begrippen ‘buurtwegen’ en ‘trage wegen’ staat op blz. 5 staat een goede uitleg:
Onder ‘buurtwegen’ vallen de wegen met het statuut van buurtweg conform de Buurtwegenwet van 1841. In de praktijk gaat het om wegen in allerlei vormen, waarbij het geen rol speelt of de weg door gemotoriseerd verkeer gebruikt wordt of niet. ‘Buurtwegen’ ter uitvoering van de (afgeschafte) Buurtwegenwet (van 1841) kunnen onder meer zijn:
‘steenwegen’ tussen twee gemeenten;
een verharde of onverharde weg in een bos;
een ‘kerkwegel’ in bebouwde context, vaak tussen twee tuinafsluitingen of woningen, gebruikt door voetgangers en fietsers;
een verharde weg van enkele meter breed, met nutsvoorzieningen en bebouwing langs één of langs beide zijden, die frequent zowel door gemotoriseerd als niet-gemotoriseerd verkeer gebruikt wordt;
een onverharde landbouwweg, gebruikt door landbouwvoertuigen en recreanten (wandelaars, mountainbikers, ruiters enzovoort);
enzovoort.
Heel wat buurtwegen hebben vandaag hetzelfde uitzicht en dezelfde functie als ‘gewone’ wegen, gewoonweg omdat de oorspronkelijke weg uitgegroeid is tot ontsluitingsweg van bijvoorbeeld een woonwijk op het moment dat de omliggende gronden ontwikkeld zijn. Kenmerkend is dat al die ‘buurtwegen’ ‒ onafhankelijk van het eigendomsstatuut van de zate – beheerd worden door de lokale overheid (gemeente).
In het dagelijkse woordgebruik vertegenwoordigen ‘trage wegen’ een breed gamma van verharde of onverharde wegen, zowel in stedelijke als landelijke context:
een deel van de ‘buurtwegen’;
bepaalde jaagpaden en dijkpaden7;
wandel-, fiets- en ruiterpaden over oude trein- of trambeddingen, vaak in beheer door de provincies;
wegen waar een publiekrechtelijk recht van overgang gevestigd is na langdurig gebruik door het publiek;
boswegen, paden in natuurgebied en parken8;
voetgangersdoorgangen en fietspaden in een verkaveling;
paden en wegen, aangelegd in het kader van ruilverkavelingen of via landinrichtingsprojecten;
enzovoort.
De begrippen ‘trage wegen’ en ‘buurtwegen’ zijn dus geen synoniem en kennen geen één-op-één relatie.
Waar een wil en een plan is, kan een weg, weg... is introductie van de studie door RE-MOVE. een samenwerking tussen architecten, vzw Trage Wegen en Voorland, die heeft geleid tot de oprichting van vzw Breekijzer. Gemeentewegen dienen toegankelijk te zijn, voor voetgangers, fietsers (ook gemotoriseerde), rolstoelgebruikers en ruiters. Een diversiteit van gebruikers, voor wie de grond langsheen zo'n gemeenteweg niet gelijkloopt.
Als men zich realiseert dat voetwegen toegankelijk moeten zijn voor rolstoelen, dan is het in Vlaanderen heel slecht gesteld.
Een architecte uit Winksele reageerde: Is dat wettelijk zo bepaald ? Wat een klucht, dat betekent dan dat alle voetwegen verhard moeten worden en zonder niveauverschillen. Heel spijtig voor rolstoelgebruikers maar niet wenselijk voor de natuur.
Onze reactie: Verharding is niet noodzakelijk en ook niet doenbaar, gezien ze eveneens voor ruiters toegankelijk moeten zijn. In dit geval zou de wetgever beter vermelden 'of' 'of', want waar een paard op een drafje doorgaat, is niet een weg waar je met de rolstoel over wenst te rijden. 😉 Overigens is er inmiddels al een grote categorie van wielsoorten voorzien voor rolstoelen.
De architecte: toegankelijkheid is wettelijk bepaald, dat weet ik als architect. Er is ook een beschrijving van materialen en grond is daar niet bij.
Ons antwoord: Klopt en dat blijkt ook uit het volgende:
Eerst en vooral, alle gemeentewegen zijn sinds de invoering van het gemeentewegendcreet (2019) beschermd. Heruitzietaarbij niet uit hoe de bedding eruit ziet of wie de eigenaar ervan is (een particulier, een overheid,...). Deze trage wegen moeten behouden worden én openbaar blijven. De gemeente dient ze in beide gevallen te onderhouden. De gemeente is als openbaar bestuur verantwoordelijk voor alle openbare wegen waarvan ze wegbeheerder is. Heel wat gemeentewegen hebben een bedding die op private grond ligt.
𝐇𝐞𝐭 𝐥𝐨𝐤𝐚𝐚𝐥 𝐛𝐞𝐬𝐭𝐮𝐮𝐫 𝐤𝐢𝐞𝐬𝐭 𝐚𝐥𝐬 𝐰𝐞𝐠𝐛𝐞𝐡𝐞𝐞𝐫𝐝𝐞𝐫 𝐚𝐥𝐭𝐢𝐣𝐝 𝐡𝐨𝐞 𝐳𝐞 𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐠𝐞𝐧 𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐡𝐚𝐚𝐫 𝐛𝐞𝐡𝐞𝐞𝐫 𝐰𝐞𝐧𝐬𝐭 𝐢𝐧 𝐭𝐞 𝐫𝐢𝐜𝐡𝐭𝐞𝐧. 𝐄𝐧 𝐝𝐮𝐬 𝐨𝐨𝐤 𝐰é𝐥𝐤𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐡𝐚𝐫𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐳𝐞 𝐰𝐞𝐧𝐬𝐭 𝐚𝐚𝐧 𝐭𝐞 𝐛𝐫𝐞𝐧𝐠𝐞𝐧, 𝐨𝐦 𝐞𝐫𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐭𝐞 𝐳𝐨𝐫𝐠𝐞𝐧 𝐝𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐨𝐩𝐞𝐧𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐰𝐞𝐠 𝐯𝐞𝐢𝐥𝐢𝐠 𝐞𝐧 𝐭𝐨𝐞𝐠𝐚𝐧𝐤𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐢𝐬.
Uiteraard moet het gemeentebestuur zich aan de spelregels houden: van zodra we over verhardingen spreken, betekent dit in de praktijk, werkzaamheden waarvoor een omgevingsvergunning vereist is. Als de weg breder wordt dan voorheen, zal ook een aanpassing van de rooilijn nodig zijn.
Wanneer we dan de term toegankelijkheid bekijken bij Agentschap wegen en verkeer luidt de tekst in het Vademecum Toegankelijk Publiek Domein o.a.:
Doorgangsruimte actieve weggebruiker èn rolstoelen
Onderhoud
Wat we er ook nog willen aan toevoegen i.v.m. de ondergrond is het volgende:
Sommige huidige trage wegen werden op de Atlas der Buurtwegen in 1845 aangeduid als “sentier”. De toenmalige betekenis van het woord “sentier” was “smalle weg in aangestampte aarde”. De techniek van de aangestampte aarde is grotendeels verloren gegaan. Vroeger werden veel vloeren en zelfs muren gemaakt met deze techniek. Wegen die volgens de regels der kunst aangelegd zijn in aangestampte aarde zijn ideaal voor natuur en voor rolstoelgebruikers.
Zie ook https://omgeving.vlaanderen.be/.../202.../RE-MOVE_cahier.pdf
Naar een bericht van 29 juli 2023 op sociale media
We zoeken dorpsgenoten die kunnen vertellen over die trage wegen. We willen weten waarom mensen die vroeger gebruikten (en nog steeds gebruiken), bijvoorbeeld omdat het de kortste weg naar school was. Dat zullen in vele gevallen oudere mensen zijn. En hoe meer getuigenissen we hebben, hoe sterker we staan. We hopen dat onze oproep iets oplevert en dat we de wegen opnieuw kunnen openstellen."
Voetwegen zijn stille getuigenissen van een ver leven.
Ze zijn tegelijk erfenis en toekomst.
Doelstelling: "al wat het heem raakt (de plaatselijke volksgebruiken, toestanden, gebeurtenissen, de volkstaal, de oude ambachten, de oude voorwerpen, de monumenten en landschappen, de dorpsgeschiedenis, de naamkunde, de volkskunde, de heemschut enz.) op te zoeken, te bestuderen, te verzamelen en te bewaren. Ze waakt over de bescherming van de genoemde waarden en deelt deze mee aan de plaatselijke bevolking”.
Juni 2023 - vzw Trage wegen lanceert een kaart met de gemeentewegen. Herent, meer bepaald WOW3020, vormt hierbij het pilootproject. Felt is een kaart gebaseerd op Open Street Map. Op de traditionele OSM map konden derden wijzigingen aanbrengen, dit is niet meer het geval met deze kaart. Op maandag 24 juli 2023 werd de kaart afgewerkt.
Open Street Map (deze kaart is de basiskaart voor veel toepassingen waaronder het stratenplan van de gemeente)
Geopunt Vlaanderen (basiskaart overheid)
Deze plannen / kaartenzijn het resultaat van een studie die door de gemeente Herent werd besteld bij IGO (en die veel gekost heeft). IGO heeft een grondige studie gemaakt van alle trage wegen, dus niet alleen de wegen uit de Atlas maar ook alle spontaan ontstane wegen en zelfs private wegen (zoals in de tuin van Bethlehem). Er staan ook wegen op die officieel afgeschaft zijn. Voor deze studie heeft IGO beroep gedaan op verschillende verenigingen zoals Natuurpunt, Heemkundige kring, KWB, enz.
Decreet Gemeentewegen
Het Antwerpse advocatenconcern GSJ heeft een mooi werk gepubliceerd in de reeks van het CROW, waaraan Mevr. Anne Mie Draye meewerkte.
Verkrijgbaar bij Intersentia en de Standaardboekhandel Het boek Gemeentewegen licht op een duidelijke, toegepaste en kritische wijze de belangrijkste aspecten van het nieuwe Decreet Gemeentewegen toe. Onmisbaar voor iedereen die op de een of andere wijze met gemeentewegen in aanraking komt, zoals ambtenaren, advocaten, notarissen, landmeters, magistraten, vastgoedmakelaars, vastgoedspecialisten, enz.
Bestuurslid Jef Maes in de Heembode
Wow bestuurslid Jef Maes, schrijft in samenwerking met Herman Vanhove in de Heembode Herent over het onderwerp "Leemafgravingen en kareelbakkers in Herent"
Heembode 2022 editie 38 nr.1 (het artikel is enkel op aanvraag beschikbaar)